Rate this post

 

Svájci nemzeti bank valuta árfolyam

Svájci nemzeti bank valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

Svájci Nemzeti Bank

 

Svájci Nemzeti Bank ( SNB ) . A svájci frank ( CHF) napi középárfolyama, és grafikonja elérhető oldalunkon : https://fontarfolyam.hu/frank-arfolyam-2/

Az euró ( EUR ) árfolyam, más valutákban: https://fontarfolyam.hu/euro-arfolyam/

A Svájci Nemzeti Bank rekord nyeresége

Svájci nemzeti bank valuta árfolyam

Svájci nemzeti bank valuta árfolyam

“A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 110 éves fennállásának legnagyobb nyereségével zárta a tavalyi évet részben a frank árfolyam gyengülése, valamint a tulajdonában levő külföldi eszközök értékének a növekedése hatására.

Nem végleges adatok szerint a jegybank tavaly 54 milliárd frank nyereséget könyvelt el, ebből mindegy 49 milliárd frank az eszközérték-növekedésből származott, 3 milliárd frank pedig az arany világpiaci ármozgásából.

A várt nyereség a svájci GDP mintegy 8 százaléka.

A frank tavaly 8,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest, a legnagyobb mértékben, amióta az euró létezik. Az SNB 2016-ban 24,5 milliárd frank nyereséggel, 2015-ben 23,3 milliárd frank veszteséggel, 2014-ben 38 milliárd frank pluszban, 2013-ban 9,1 milliárd frank mínuszban zárt.

A svájci törvények nem írják elő, hogy a jegybank nyereséges legyen, legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. Amennyiben azonban mégis nyereséget ér el, annak egy részét a központi kormánynak és a 26 kantonnak utalja át. Az SNB tavalyi profitjáról a végleges adatot március 5-én ismertetik.” Írja az Origo.

 

A Nemzeti Bank 8 sorozatot nyomtatott a pénzekből, amiből 6-ot adtak ki általános használatra. Az 1976-os hatodik széria (tervezői Ernst és Ursula Hiestand) a tudományos élet neves szereplőit ábrázolta. Ezeket 2020. május 1-jén fogják végleg bevonni a forgalomból. 2010 óta a nagy részét ennek a szériának már nem cserélik annak ellenére, hogy még 10 évig forgalomban maradnak. Például ennek a kiadásnak az 500-as címletéből még 129,9 millió franknyi van forgalomban.

A frank forgalomban lévő sorozata

 

A mostani (8.) kiadást Jörg Zintzmeyer tervezte, a grafikák a „művészetek” témában készültek. Ezt a szériát 1995-ben adták ki. Az új dizájnon kívül számos ponton különbözik a mostani széria az eddigiektől. Talán a legfontosabb különbség a praktikusság szemszögéből nézve, hogy a ritkán használt 500-as címletet 200-asra cserélték. Ez az új címlet valójában bizonyítottan sikeresebb, mint a régi 500 frankos. Az új kiadás alapszíneinek megtartották az eddigieket, kivéve a 20-as címletet, ami kék helyett immár piros alapú, megszüntetve a túlzott hasonlóságot a 100-as címlettel. Továbbá a 10-es címlet sárga alapszínt kapott az eddigi piros helyett. A bankjegyek mérete is változott. A 8. kiadás mindegyik elemének azonos a magassága (74 mm), míg szélességük különbözik (növekvő a címleteknek megfelelően). Az új kiadás sokkal több biztonsági elemet tartalmaz, mint az eddigi szériák. Közülük sok (de nem mind) már szabad szemmel is látható, és széles körben ismert, nem úgy, mint a régi szériáknál, ahol a legtöbb biztonsági elem titkos volt.

 

Mindegyik bankjegy 4 nyelvű, minden felirat fel van tüntetve mind a 4 hivatalos nyelven. Amelyik bankjegy német anyanyelvű személyt ábrázol, annak az előoldalán német és rétoromán, amelyik bankjegy francia vagy olasz anyanyelvű személyt ábrázol, annak az előoldalán francia és olasz nyelvű feliratok vannak. A hátoldalon ennek megfelelően a másik két nyelvpár feliratai találhatóak.

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%

http://www.origo.hu/gazdasag/20180109-a-svajci-nemzeti-banknak-rekordnyeresege-volt-2017-ben.html