5/5 - (1 vote)

 

RON váltas valuta árfolyam

RON váltas valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

RON váltás !

Ron váltás . Mennyiért váltható most egy román lej ( RON ) ? Az oldal tetején lévő váltóban az árak egy román lejre ( RON ) vonatkoznak minden fontos valutában. A Román lej ( RON ) árfolyama elérhető a következő link alatt is: https://fontarfolyam.hu/lej-arfolyam-2/

A román lej (románul: leu românesc; többesszáma románul: lei) Románia 1867. április 22. óta – megszakításokkal – hivatalos pénzneme, váltópénze a bani (románul: ban, régebben banu, többesszáma bani). A leu szó románul oroszlánt jelent (hasonlóan a bolgár lev pénznévhez), míg a ban szó románul pénzt jelent. A magyarban használt lej és bani szavak a román többesszám (helytelen) átvételéből erednek, de mára teljesen szokásossá váltak. A lej forma honosodott meg a lengyel és az orosz nyelvben is. A mostani (pénzreform utáni) lejt szokásos erős lejnek vagy kemény lejnek is nevezni. Románia Európában elsőként tért át a polimer alapanyagú bankjegyek használatára.

A RON története

RON története valuta árfolyam

RON története valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

 

 

 

A név a 17. századra vezethető vissza, ekkor a román fejedelemségekben főként oroszlános mintájú holland tallérok (leeuwendaalder) forogtak, melyeket lei-nek, azaz oroszlánok-nak neveztek. A név lassan a pénz általános megnevezésévé vált, majd 1880-ban hivatalosan is a nemzeti valuta nevévé tették, bár voltak kísérletek arra, hogy románosabb nevet válasszanak a pénznek, például Român a frank mintájára. A lej elértéktelenedése a rendszerváltás után öltött rohamos mértéket, azelőtt a román kommunista gazdaságpolitika nem volt hajlandó a (normális mértékű) inflációt mint a gazdaság működésének velejáróját tudomásul venni. A román lej más valutákkal szemben túlértékelt volt, átváltani amúgy sem lehetett, belföldön pedig a mesterségesen alacsonyan tartott árakhoz siralmas árukínálat párosult. Így – bár Romániát sok rendszerváltó állam irigyelte például a gyakorlatilag nulla külső adóssága miatt – a tartós hiánygazdaság és a magas infláció végig kísérte a rendszerváltást követő évtizedet.

A jelenlegi RON

jelenlegi RON valuta árfolyam

jelenlegi RON valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

 

 

 

Románia Európában elsőként tért át a polimer alapanyagú bankjegyek használatára, 1999-ben hozták forgalomba az elsőt, 2 000 ROL címletűt, és 2001-re már az összes címletet polimer alapanyagúra cserélték. Ezt a gyakorlatot azóta is csak az Egyesült Királyság követte 2016-ban. A jelenlegi lejt a 2005. július 1-jei pénzreform eredményeként vezették be: 1 új lej = 10 000 régi lej. A régi valuta ISO 4217-kódja ROL volt, az új valuta kódja pedig RON. A régi bankjegyek 2007. január 1-jétől már csak a Román Nemzeti Bank fiókjaiban válthatók át újra. 2010. június 28-án történelmi mélyponton volt az árfolyama az euróval szemben. Ekkor 4,49 lej volt 1 euró.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1n_lej