Rate this post

 

szlovákia euró valuta árfolyam

szlovákia euró valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

Szlovákia euró !

 

Szlovákia euró ? Szlovákiában az euró 2009január 1-jén váltotta fel a koronát.

A szlovák korona ( SKK ) megszűnt ! Az euró árfolyam elérhető oldalunkon a linkre kattintva: https://fontarfolyam.hu/euro-arfolyam/

Szlovák korona ( megszűnt ) árfolyam itt: https://fontarfolyam.hu/szlovak-korona-arfolyam-2/

A volt szocialista országok közül Szlovákia Szlovénia után másodikként vezette be az eurót. Szlovákia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Miután Szlovákia teljesítette a maastrichti feltételeket, majd átment az ERM II-n, az euró előszobáján, január 1-jétől fizetőeszköze hivatalosan is az euró lett. A szlovák korona az ERM II-nek a része volt 2005november 28-ától. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) 2008. április 1-jén bejelentette tervét, hogy majd bevonják a szlovák koronát. Az Európai Bizottság 2008. május 8-án hagyta jóvá kérelmüket.

Mit várhatunk a szlovák eurótól?

mit várhatunk a szlovák eurótól valuta árfolyam

mit várhatunk a szlovák eurótól valuta árfolyam

Sokan a szlovák gazdaság javulását várják a közeljövőben a váltásnak köszönhetően. A szlovák koronát január 16-áig kötelesek elfogadni az üzletekben. Szlovákia a 16. állam, melynek pénze az euró. Ez azt jelenti, hogy 2009. január 1-jétől az EU 499,7 millió polgárából már 328,6 millió használja nemzeti fizetőeszközként az eurót. Robert Fico Pozsonyban igen, Pavol Paska házelnök Kassán hajnali egy előtt nem tudott eurót kivenni a bankautomatákból. Kicsit később egy másik automatánál neki is sikerült. A bankautomaták teljes körűen január 2-ától működnek. Az úgynevezett euró startcsomag biztosította, hogy 1,2 milliárd szlovák korona értékben legyen eurójuk még 2008 decemberében a lakosoknak. Így a szilveszter alkalmával már euróban is fizettek Szlovákiában. 500 korona értékűek voltak egyenként a csomagok. A pozsonyi Fő téren nagy ünnepi keretek között köszöntötték a 2009-es évet. Négy hatalmas léggömböt engedtek a levegőbe, kettőn az euró, kettőn a régi szlovák korona jelképe volt látható.

Szlovákia euróérméi

szlovákia euróérméi valuta árfolyam

szlovákia euróérméi valuta árfolyam

Nyilvános pályázat keretében 2005 elején 10 tervező készíthetett terveket a nemzeti bank felkérésére az érmék szlovák oldaláról. 2005 novemberében a Szlovák Nemzeti Bank által hirdetett nyilvános szavazás keretében több terv közül az első 10 sorrendjét választották ki. A legnépszerűbb a szlovák címer, második a Kriván hegycsúcs, harmadik a pozsonyi vár lett. Ezen az 1, 2, 5 centeseknek még nem a végső rajzolata, a nagyobb címletek pedig 2008-as évszámmal szerepelt. A hivatkozáson az érmék kék háttérben láthatók. 2006november 21-én a szlovák jegybank kibocsátotta a végleges rajzolatot. Az 1, 2, 5 centes érmék kissé megváltoztak, a nagyobbak csak az évszámban. Az érméken a 2009-es évszám mellett már a tervezők neve és a verdejel (Körmöcbánya) is ábrázolva van.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1kia_%C3%A9s_az_eur%C3%B3#cite_note-1