Rate this post

 

 

kuna váltás Horvátországban valuta árfolyam

kuna váltás Horvátországban valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

Kuna váltás Horvátországban

Kuna váltás Horvátországban . Kuna váltás előtt érdemes tájékozódni az aktuális napi árfolyamokról. Történjen a váltás Magyarországon, vagy Horvátországban. A váltással érdemes figyelni, mert a kuna ára a turisztika miatt jelentősen változhat. Nyaraláshoz pedig mindig csak annyi kunát váltsunk amennyit el is szeretnénk költeni az országban, hogy minél kevesebb készpénz legyen kockázatban. Az aktuális napi középárfolyam elérhető itt: https://fontarfolyam.hu/kuna-arfolyam-2/

A horvát kuna ISO 4217-es kódja: HRK

A horvát kuna árfolyama: https://fontarfolyam.hu/kuna-arfolyam-2/

horvát kuna (horvátul hrvatska kuna) Horvátország jelenlegi hivatalos pénzneme. Váltópénze a lipa. A kuna szó jelentése horvátul nyest, pénznévvé azért vált, mert a középkorban a nyestbőrt fizetőeszközként használták. A lipa szó jelentése horvátul hárs.

A kuna története

A kuna története valuta árfolyam

A kuna története valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

Mikor Pannónia római provincia volt, az adókat az akkor igen nagyra becsült nyestbőrben kellett leróni – innen származik a marturinavagy mardurina szó (horvátul kunovina), ami nyestbőradót jelent (martus latin jelentése nyest). A kuna több szláv államalakulatban is szolgált fizetőeszközként, ezek közül legjelentősebb a Kijevi Rusz és a helyébe lépő államalakulatok, melyek egészen a korai 15. századig használták; értéke egyenlő volt 1/25 (később 1/50) hrivnya ezüsttel.

A középkori Horvátországban sokféle idegen pénz forgott, kb. 1018 után pedig saját pénzt vezettek be. 1255 és 1384 között a horvát bán nyesttel díszített érméket veretett (báni dénár), de később ezek az érmék – Horvátország önállóságának csökkenésével – fokozatosan visszaszorultak.

Jelenlegi kuna

jelenlegi kuna valuta árfolyam

jelenlegi kuna valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

A jelenlegi kunát 1994 júniusában vezették be az addigra már elinflálódott dinár helyett 1 kuna = 1000 dinár értékben. A névválasztás vitákat gerjesztett a horvátországi szerb kisebbség körében, hiszen a szerbeket üldöző Független Horvát Államnak is ez volt a pénzneme, ami – véleményük szerint – nemkívánatos kontinuitást fejezne ki.

A horvát kormányzat ezzel szemben a római kori és középkori hagyományok jelentőségét állította szembe, valamint azt, hogy már a Horvát Bánságban is tervezték a kuna bevezetését. Az ellenzők inkább a kruna (a korona neve horvátul) pénznevet javasolták az osztrák-magyar koronára utalva.

Végeredményben a vita fölöslegesnek tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a kuna mint fizetőeszköz a horvát történelem sokkal nagyobb részén ível át, mint amit második világháborús bábállam képvisel.

A kuna forgalomba hozataláért a Horvát Nemzeti Bank felel.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1t_kuna