Rate this post

 

 

Erősödik a horvát kuna

HRK erősödés

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

 

 

 

 

Horvátország, bankkártyás fizetés.

Az utóbbi időszakban jelentősen erősödött a kuna! Az elemzők szerint az elkövetkezendő pár hétben még erősödhet a valuta ára. Drágábbak lettek a horvát nyaralások. Szerkesztőségünk nem ajánlja, hogy eurót váltsunk itthon, és azzal fizessünk az elfogadóhelyeken, illetve azt váltsuk át kint kunára. A horvát kuna jelenlegi erős árfolyama, és a valutaváltók árfolyamainak nagy eltérése miatt, jobban járhatsz, ha a kártyás fizetést választod. Persze ez függ a bankodtól, de általában középárfolyamon váltanak, ami nem jelent nagy plusz költséget, és nem kell vigyázni a pénzre, valamint a strandon sem úsztatjuk el a sörnek valót. Kinek milyen szerződése van a bankkal, de egy átlag kártyával jobban jársz, ha nagyobb összegeket próbálsz meg fizetni, tehát írass számlát, és fizess nap végén. A horvát kuna erősödése ellen a kormánynak is intézkednie kellett, mivel a turisztikából származó bevételekre negatív hatással van. A jelenlegi HRK napi árfolyamot elérheted ITT.

 

 

Kuna euró árfolyam

Jó befektetés lehet a horvát kuna! A Horvát kormány 320 millió eurót vásárolt kuna ellenében, az árfolyamnövekedés lassítása végett. Az Erste elemzése szerint a kuna a napokban tovább erősödhet, ami nagyon jó hír a spekulánsoknak. Konkrét információ nincs ami indokolná a hirtelen árfolyam emelkedést. A HRK árfolyama minden nyáron felszökik a sok turisztikai kereslet miatt, de ez önmagában nem elég egy ilyen kilengésre, ha az egyáltalán kilengés, és nem marad ebben a mostani magasabb tartományban.

Horvátország egyre népszerűbb a nyaralni vágyóknak. A felmérések szerint az utóbbi 5 évben folyamatosan nő a turisztikai bevétel. Véleményem szerint ez az egyik indok a kereslet megugrására. Arról nem is beszélve, hogy télen rengeteg kuna lehetett azoknál a turistáknál akik az előző szezon végén nem váltották vissza a valutát, az idei nyaralás végett.

 

 

Horvátországban lehet euróval fizetni

Horvátország bankkártyás fizetés

Bankkártyás fizetéssel járunk jobban Horvátországban.

Horvátország pénzneme a kuna, ezért úgy járunk a legjobban, ha azzal fizetünk, de van más megoldás is. Szinte minden helyen probléma nélkül fogadják el az eurót. Nincs egységes ár sehol. minden üzlet, étterem, szálloda jogában áll megállapítani az árakat, ezért lehet, hogy az egyik helyen spórolunk, de máshol busásan megfizetjük a különbözetet. A helyzet nem drasztikus, nekik is az a céljuk, hogy elégedettek legyünk, így a legtöbb helyen nincsenek nagy különbségek. A valuta folyamatos növekedésével viszont kell számolni. Persze egy átlag magyar nyaraláskor ezek nem jelentenek jelentős plusz kiadásokat, viszont ha valamilyen okból sok embert viszünk nyaralni, akkor érdemes odafigyelni. A kuna az euróhoz képest is folyamatosan nő év eleje óta. Az elemzők szerint, még mindig jó befektetés lehet a horvát valuta. 2017. decemberében még 7.57 kunát kaptunk egy euróért, 2018 januárjában már csak 7.43-mat. A kuna legerősebb árfolyama 2018. 08. 05.-én volt amikor 7.30 kunát vehettünk egy euróért. A magyar turistáknak idén jelentősen drágult egy horvátországi kiruccanás, ugyan is a forint is csak fél lábon áll ( ha áll egyáltalán). Pont a szabadságolási időszak kezdetén volt a forint mélyponton. 2018 Július 3.-án 329,9 forinton mérték az eurót. Ezen a napon volt a kuna is a legerősebb a forinttal szemben, mivel 44.68 jó magyar forintért kaptunk egy horvát kunát. Nem irigylem azt akinek  pont ezen a napon kellett váltania.