Rate this post

Mi az a valuta, és hol használjuk ?

A valuta jelentése

A valuta jelentése. Mi az a valuta?

 

Mi az a valuta? A valuták árait megtalálod a főoldalon, vagy a linkre kattintva: Valuták napi középárfolyama.

A valuta széles értelemben egy ország törvényes fizetőeszköze, azaz hivatalos pénze. Szűkebb, a mindennapokban használatos értelmében valamely ország törvényes fizetőeszköze egy másik ország fizetési forgalmában, azaz a tényleges külföldi készpénz. Érme vagy pénzjegy. A devizáról itt olvashatsz:

Minden ország hivatalos valutája megtalálható az oldalon, ezen kívül az aktuális napi árfolyamok, és az aktuális forgalomban lévő címletek. Alább boncoljuk tovább a valuta szó jelentését.

A valuta kiváltotta a nemesfémeket

Aranyvaluta

Aranyvaluta. A papírpénz kiváltotta a nemesfémeket.

 

 

A „valuta” szó olasz eredetű, olaszul pénzt, értéket jelentő szó. A nemzetközi pénzforgalom kifejlődésével, a modern kapitalizmus kialakulásával vált használatossá a magyar nyelvben. A pénz történelmileg többnyire nemesfém, főként arany, vagy ezüst volt. Az nemesfém pénzek saját értékkel rendelkeztek. A növekvő pénzforgalom szükségleteinek kielégítése szinte lehetetlen nemesfémekben manapság. Ez már az 1800-as években is észlelhető volt amikor fellendült az országok közötti kereskedelem.

Bevezették a papírpénzt. A papírpénzre kezdetben kezességet vállaltak a bankok ami azt jelentette, hogy biztosították a papírpénz aranyra, vagy a pénz fedezetét alkotó nemesfémre történő beváltását.  Ekkoriban alakult ki az „aranyvaluta” kifejezés azoknak az országoknak a törvényes fizetőeszközére, amelyek vállalták a papírpénzük mindenkori átválthatóságát. Azok az államok, amelyek nem tudták vagy akarták garantálni pénzük átválthatóságát aranyra, általában rendeletileg igyekeztek pénzük értékállóságát biztosítani. Az ilyen pénzeket nevezték külföldön „papírvalutának”. Napjainkban egyre kevesebb aranyfedezettel rendelkező valuta van.

A világ valutái

 

A világ valutái

A világ valutái. Számos valuta létezik a világon.

 

 

A világon mintegy 60 különböző valutaelnevezés létezik. Sok ország azonos, vagy hasonló nevet adott a pénzének. Ilyen elterjedt pénz név a dollár ( amerikai dollár, kanadai dollár), vagy a korona ( cseh korona, norvég korona). Ha maga a pénzegység azonos névvel rendelkezik, az még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a pénzegységek törtrészeinek neve is megegyezne. A valutákat mozaikszóval rövidítik, mely az ország nevét és a fizetőeszköz nevét tartalmazza ez az ISO 4217-es kód. ( amerikai dollár: USD, kanadai dollár: CAD ). A magyar valuta a forint, de általában csak nemzetközi összefüggésben nevezzük így. A forint ISO 4217-es kódja a HUF.