Rate this post

 

PLN pénznem valuta árfolyam

PLN pénznem valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

 

PLN pénznem

PLN pénznem , kik használják ? A PLN  a Lengyel zlotyi ISO 2217-es kódja. A PLN árfolyamát az oldal elején találod. Illetve a linkre kattintva :https://fontarfolyam.hu/zlotyi-arfolyam-2/

A PLN mint pénznem hasznos információi a cikkben találhatóak.

További pénznemek, és árfolyamok a főoldalon találhatóak: https://fontarfolyam.hu/

lengyel złoty (IPA: Polski złoty, kiejtése kb. zuoti, de magyarul “zlotyi” a legelterjedtebb kiejtés) Lengyelország jelenlegi hivatalos pénzneme, váltópénze a grosz (kiejtése: gros; 1 złoty = 100 grosz). A złoty szó lengyelül aranyból valót jelent, így a pénznév a gulden és a forint megfelelőjének tekinthető. A grosz megfelel a magyar garas, illetve a német Groschen pénznévnek.

A PLN árfolyamrendszere

PLN árfolyamrendszere valuta árfolyam

PLN árfolyamrendszere valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

A lengyel złoty szabadon lebegő (rugalmas árfolyamrendszerek).

Lengyelországban 1991 októberétől 2000 áprilisáig csúszó árfolyamrendszert alkalmaztak (csúszó leértékelések), először árfolyamsáv nélkül, majd fokozatosan szélesedő árfolyamsávval. A sáv a középparitás körül +/- 15% szélességű volt (tehát összesen 30%), amikor 2000-ben teljesen eltörölték és a złoty szabadon lebegővé lett. A Lengyel Nemzeti Bank az inflációs célkövetés rendszerét alkalmazza.

A csúszó leértékelés rendszerének hitelessége Lengyelországban gyengébb volt, mint a hasonló, 1995-ben bevezetett magyar rendszer, utóbbitól eltérően ugyanis egyszeri árfolyam kiigazításokkal kombinálták: a złotyt kétszer leértékelték – 10,7, illetve 7,4%-kal – és egyszer 6%-kal felértékelték. A csúszás mértéke kezdetben havi 1,8% volt, ami a rendszer alkalmazásának végéig csökkent.

A PLN Története

PLN története valuta árfolyam

PLN története valuta árfolyam

[row ]

[col span=”1/1″ ]

[/col]

[/row]

Az 1950 óta használt złoty (ISO 4217-kód: PLZ) az 1980-as évek szükségállapotai és gazdasági válságai során elinflálódott, de a kilencvenes évek elején sikerült megfékezni az inflációt és stabilizálni az árfolyamot. A złoty 1990. január 1. óta konvertibilis. A javuló gazdasági kilátások és a pénzügyi stabilitás lehetővé tette a valutareformot, 1995. január 1-jén bevezették az új złotyt, amely 10 000 régivel volt egyenlő.

2006. október 16-án ötvenzłotys emlékbankjegyet bocsátottak ki II. János Pál pápa tiszteletére.

Többszöri halasztás után, 2012-ben arról számolt be a lengyel pénzügyminiszter, hogy nem tűznek ki csatlakozási időpontot az euró bevezetésére, mivel az eurózónában további szerkezeti átalakításokat kell végrehajtani, hogy biztonságos legyen az. További akadály a lengyel euró előtt, hogy a lengyelek 68 százaléka ellenzi a közös európai valutát. A másik a lengyel alkotmány, amely szerint a valutakibocsátás és a monetáris politika meghatározásának joga a nemzeti bankot illeti. Ezt át kellene adni az Európai Központi Banknak, ám ehhez kétharmados többségre lenne szükség a parlamentben.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lengyel_z%C5%82oty