Rubel Árfolyam

Rubel Árfolyam
Forintos widget 

 

 

 

Rubel árfolyam grafikon
Rubel árfolyam grafikon

 

 

 

 

 

 

 

A rubel árfolyam, és az árfolyam grafikonja fent található. Az orosz rubel (oroszul: рубль) Oroszország, Krími Köztársaság, Szevasztopol, Abházia, és Dél-Oszétia hivatalos pénzneme. ISO kódja 4217-es kódja a RUB. A ma forgalomban lévő rubelt 1998-ban adták ki, és a korábbi rubelt váltotta fel ezer az egyhez arányban (1000:1). Az új bankjegyek rajzolatai azonosak voltak a régivel. A 98-as orosz ga

zdasági válság bekövetkezte után értéke felére csökkent egy hónap alatt. 2006 nyarán lett a fizetőeszköz konvertibilis. 2014-ben a rubel romlásnak indult. Százalékos arányban mérve jelentősen csökkent a valuta ára. Ha a 2012-es átlagot vesszük alapul, akkor 2017-ig több mint 35%-os esés jelentkezett. A valuta történetében nem ez volt a legnagyobb fokú romlás, ahogy az előbb említettem, de itt a legérdekesebb a gazdasági kihatása. Vajon mi történt ami ilyen hatással volt a rubel értékére, és miért nem mondható stabilnak a mai napig ?

 

 

Rubel árfolyam elemzés

 

Rubel éves átlag táblázat
Rubel éves átlag táblázat

 

 

 

 

A táblázatból látszik, hogy átlagban 7,18 forintért mérték az orosz rubelt 2007-ben. Tíz évvel később már csak 4,70 forintot ért a valuta. 2011-ig egy stabil romlás figyelhető meg, de erre még nem térnék ki. 2014-ben viszont bekövetkezett az olajárválság. Oroszország gazdaságának jelentős részét teszi ki az olajkereskedelem, és a hozzá fűződő egyéb piacok. Az olaj árának hirtelen változása sok országra, és valutára kihatott, de Oroszországot mélyen érintette. Olajexportőr ként az olaj árából származó állami bevételt fixnek tekintették, és talán a történtek ellenére most is fix bevétel ként terveznek vele. Egy adott árfolyamra építeni a költségvetés egyensúlyát azért kockázatos dolog, mert amennyiben az árfolyam tartósan elmarad az elvárt szinttől, az rendkívüli mértékben megingathatja részben a költségvetés egyensúlyát, részben az adott ország gazdaságát.

Ennek eredménye lett egy 2014-ben kezdődő orosz válság is. 2014.11.28.-án az orosz rubel tízéves mélypontra süllyedt a forinttal szemben amikor is 1 orosz rubel mindössze 4,97 magyar forintot ért. 2015-re a rubelt már csak 4,61 forintban mérték. Oroszország a gazdaság romlásának kompenzálása érdekében csökkentette a költségeit, és elkezdte felélni a felhalmozott tartalékait.

 

 

Az orosz rubel a napokban

 

 

Rubel árfolyam a napokban
Rubel árfolyam a napokban

 

 

 

 

 

 

 

Az rubel folyamatos esése figyelhető meg, mert a valuta nem felejt. Megérezte a Krími háborút, az olajárváltozást, és a gyenge orosz gazdaságot.

2017 októberében az Ukrán Központi Bank bejelentett, hogy tilos Ukrajnában a 100, és a 200 rubeles címletet használni, mert ezeken az elcsatolt Krím szimbólumai láthatóak. Ugyan ezen indokból kifolyólag tiltották be a 2, és a 10 rubeles érméket is.

2018 április 11-én kerek 4 forintot ért a rubel. A világpiaci ára ma is nagyon gyenge. Április után volt egy erősödés 4,5 forintra is felszökött az ára. A napokban szintén romlik, és újra 4 forint körül jár az orosz rubel. A grafikonon a rubel utóbbi éve látszik a forinthoz viszonyítva.

 

 

Rubel forint grafikon
Rubel forint grafikon

 

 

 

 

 

 

 

A következő grafikonon az orosz rubel utóbbi öt éve látszik a forint viszonyában. Nagyon jól látható a grafikonon, hogy az olajárválság mekkora hatással volt az árfolyamra. A grafikonon talán a legérdekesebb a 2015 végén található mélypont. Ekkor kevesebb, mint 3,5 forintot ért a valuta. Az árfolyam esések, mind érdekes történéseket rejtenek, ezekre a későbbiekben ki fogunk térni.

Minden esetre jól látszik, hogy napjainkban a rubel nagyon bizonytalan valuta. A spekulánsoknak nagy lehetőséget rejthet, mert az ára a világpiacon alacsony, és erős kilengések voltak tapasztalhatóak eddig is. Ki tudja merre fog billenni a mérleg a jövőben? Mi követni fogjuk az árfolyamot, és elemzést is írunk belőle, ezért érdemes minket követni.