Frank árfolyam

Frank árfolyam
Forintos widget
napi árfolyam frank valuta
A frank árfolyam elérhető az oldal tetején. A svájci frank címletek később lesznek elérhetőek. A svájci frank Svájc, és Liechtenstein államok, és Campione d’Italia város hivatalos pénzneme. Váltópénze németül: rappen, franciául: centime, olaszul: centesimo, rétoromán nyelven pedig: rap. ISO 4217-es kódja: CHF

A svájci frank árfolyam változását sokan nem szeretik hazánkban. Rengeteg hitel ebben a devizában volt, ami sokak életét megkeserítette. Jelenleg még sok svájci frank deviza hiteles van az országban, de nem csak nekik érdemes követniük az oldalunkat. A svájci frank viszont szikla erős valuta, nagyon kevés külső gazdasági döntés tudja megrengetni. Svájcon kívül rengetegen használják befektetés ként. Nem sok olyan valutát találni amire alig van hatással a világpolitika, és a háborúk. Ha valaki pár évre félre szeretne tenni, nem befektetni, akkor nagyon jó döntés lehet a frank. Ezt persze az aktuális árfolyamok, és a pénzzel való konkrét terv dönti majd

 

 

Frank árfolyam változása 2018

 

 

Frank éves árfolyam
Frank éves árfolyam 2018

 

 

 

 

 

 

 

A frank árfolyam jelenleg nagyon erős, de ennek inkább a forint romlása az oka. Hogy miért jó az ha a forint romlik a világpiacon az egy későbbi cikkünkben lesz benne.  2007-ben stabil volt az árfolyam, majd 2008-tól folyamatosan nőt. Nézzük több évre levetítve az éves árfolyamokat.

 

 

 

Frank éves árfolyam táblázat
Frank éves árfolyam táblázat

 

 

 

 

 

2008-ban indult el az a hatalmas növekedés ami sokakat meglepett. A frank erősödése mellet a forint is jelentősen gyengült. Nem jogom eldönteni, hogy az új árfolyamrendszer mennyire játszott ebben közre. A forint árfolyamsávja megszűnt, és 2008 február 26.-án lebegő árfolyamrendszer váltotta fel az addigit. Ezekről a döntésekről, és elemzők véleményeiről később írok még. Az viszont tény, hogy a két valuta grafikonján látszik, hogy a svájci frank térdre kényszerítette a magyar forintot.

 

 

 

Frank forint árfolyam grafikon 2008-2018
Frank forint árfolyam grafikon 2008-2018

 

 

 

 

 

 

A svájci frank, és a forint 10 éves viszonyában a legkisebb árfolyam 2008 szeptember 15.-én volt, amikor 149.26 forintért mérték a frankot. Ehhez képest 2015 január 15.-én még 266.14 másnap már 324.64 forint volt ez az összeg. A frank valamelyest visszaesett, de azóta is nagyon magasan van az átlag árfolyam. Hogy mi történhetett 2015 januárjában azt ki fogjuk elemezni hamarosan.

 

A svájci frank címletei

A svájci frank forgalomban lévő címleteit két részre oszthatjuk. A frank váltója a rappen. Pénzérmék: 5 rappen, 10 rappen, 20 rappen, 0.5 frank, 1 frank, 2 frank, 5 frank. Bankjegyek: 10 frank, 20 frank, 50 frank, 100 frank, 200 frank, 1000 frank.

A most forgalomban lévő frank címletek a 8. kiadásúak. A grafika elég látványos, és eltér a megszokottól, a “művészetek” témában készültek. A régi ritkán használt 500 frankos címletet praktikusság miatt 200 frankosra cserélték. A címlet használatának gyakorisági bizonyítja a döntés helyességét. Az alap színek egyeznek a régi kiadásúakéval pár kivétellel. A 20-as címlet kék helyett már piros, hogy ne hasonlítson annyira a 100-as címlethez. A 10-es címlet pedig sárga alap színt kapott az eddigi piros helyett ugyan ezen okokból. A bankjegyek mérete is változott. Egyforma magas mindegyik címlet, és csak a szélesség változik a nagyságától függően. Tökéletes forma, kirívó grafika, teljesen egyedi pénz. Gyönyörű szép, kézbe véve pedig sokkal másabb mint bármely pénz a világon. Több biztonsági elemet is rejt mint az előző kiadás. Közülük sok (de nem mind) már szabad szemmel is látható, és széles körben ismert, nem úgy, mint a régi szériáknál, ahol a legtöbb biztonsági elem ismeretlen volt.

 

 

Frank árfolyam, címletek
Frank árfolyam, címletek

 

 

 

 

 

 

 

Mindegyik bankjegy 4 nyelvű, minden felirat fel van tüntetve mind a 4 hivatalos nyelven. Amelyik bankjegy német anyanyelvű személyt ábrázol, annak az előoldalán német és rétoromán, amelyik bankjegy francia vagy olasz anyanyelvű személyt ábrázol, annak az előoldalán francia és olasz nyelvű feliratok vannak. A hátoldalon ennek megfelelően a másik két nyelvpár feliratai találhatóak.